web statistics



3000++pips seminggu.. menggukan IA indicator + currency Strength Meter

Discussion in 'Analisa Teknikal' started by lukpayat, Dec 9, 2009.

  1. lukpayat

    lukpayat New Member

    3000++pips seminggu.. menggunakan IA indicator + currency Strength Meter

    Salam, seperti yg di pohon. cara menggukan IA indicator.
    peraturan 3000 pips
    1.BACA SAMPAI LEBAM. pecahkan neuron sendiri dulu. jgn tnya soalan berulang
    2.SAYA TAK TAHU SEGALANYA. newbie masih belajar. KEKURANGAN HARAP MAAF. SUGGESTION secara BAIK diterima.
    3.METHOD NI MASIH BARU. DO CONTRIBUTE IDEAS for development of tools to assist trading.
    4.USE RESEACHER MINDSET instead of USER MINDSET.
    5.praktis,praktis, praktis, praktis.

    kalau sesuai pakai la method ni, kalau x sesuai, keep on searching.
    Selamat Memecah dan menyambung Neurons.. :)

    introduction

    Bismillahhirrahmanirrahim.
    method ini adalah continuation from method 1000 pips seminggu. kalau belum habis baca yg tu, jgn baca yg ni. nnt konpius tahap dewa.. suitable utk trader yg berpengalaman sahaja. kalau baru sebulan dua, mahirkan 1000 pips dulu.
    ni saya bagi summary utk method 1 dan perbezaan dengan method no 2.

    method 1: strength meter analysis - trading base on dominnat currency, cari pacemaker then tapau sume follower yg satu family. Execution berdasarka price action dan self fulfilling prophecy. (SnR)boleh digunakan untuk single pair, twin pair or multipair. MINITREND SCALPING, SHORT-TERM ONLY
    Ini sesuai utk newbie yg dah fasih pasal price action. Kalau belum mahir, kena study and praktise dulu price action. sebelom cuba method 2, pastikan dah cuba faham method 1.

    Method no 2: Akan di bentang di sini.
    Inilah kuda version lukpayat. Method ni lain sikit dari yg di ajar oleh secret success.credit to tuan kuda shah alam. Dorg punye hampir sama tp, tak serupa. yang ini dah banyak dicustomized oleh saya sendiri.

    this no 2 method ni boleh buat anda terbeliak tgk pips dan terduduk tgk floating kalau silap langkah.
    Concept base on dominancy, corelation, liquidity, distribution serta volatility study.
    Reference cuma a few sets of "IA" yg di buat pada pagi isnin. Style trade is swing multipair (basket) atau selected dominant pair yg paling liquid. kita tak tengok chart yg ada candlestik or bar or line lagi. yang perlu cuma statistic. recomended for swinger sebab kita ride on major trend.
    Idea asal dr T101..
    bulan january ni dia datang KL.. ade rezeki boleh la jumpa dia personally.

    [​IMG]
    ok, bismillahirrahmanirahim.
    this method, kita bahagikan kepada 2 jenis.

    14 pair dan 28 pair.
    method trading variation:
    1: single direction basket dimana kita buy or sell semua pair samaada 14 atau 28 - follow major trend (recommended)
    2: correlation trade, buy and sell semua pair according to trend masing2. (risiko meningkat)
    3: dominant pair trade multilayer. trade pair yg dominant and paling liquid dan volatile. (risiko lagi meningkat)

    kalau pair yang sama, masa berlainan, dia jadi "averaging risk"...
    kalau masa yang sama, pair berlainan, dia jadi "leveraging risk"


    leveraging risk is less risky daripada averaging risk. sebab kita spread out the risk and return kepada banyak pair. naik keter kuda, pakai banyak kuda... nak pakai sekor yg gagah perkasa pon boleh, tapi, kalau dia naik angin x mo ikut ckp.. naya..

    saya personally suka trade 14 pair, tapi evaluation di buat pada 28 pair.
    ini bermakna kita mengambilkira pergerakan currency secara menyeluruh.

    contoh IA 14 seperti di bawah. IA 14 adalah indikator account 14 pair:
    [​IMG]

    dan begini jadik nye kalau kita nak compare.
    [​IMG]

    yg ni 28 pair
    [​IMG]

    Untuk method ni, saya jarang guna sebab malas dan tak sabar menunggu. Kalau pakai pon lot kecik2 shj sebab method ni kalau silap, can cause fatality to ur equity. Hehehe. Tp mana2 method pon kalau x betul MM, hancus gak. Drwdown can be beribu pips, kalau equity kuat, boleh positive blk sebbab natural hedging among negatively corelated pairs.

    Recommended capital: minimum usd 1000. Exposure: 2% je

    bersambung
     
    Last edited: Jul 4, 2010
  2. lukpayat

    lukpayat New Member

    sambungan

    Concept

    Kenapa kita nak trade cara macam ni? pertama skali, kita perlu tgk BIG PICTURE of overall market trend, market concentration,market distribution,market preference, market volatility, liquidity. byk lg yg boleh dapat daripada IA 28 tu.
    Volume and distribution
    soalan saya: Forex ni ada volume kah?
    ada, tapi tak ada exchange yg accurately monitor the volume of currencies exchanging hand sebab market ini terlalu besar and terlalu dynamik dan laju. volume yg ade kt platform kita tu adalah broker based. dengan itu, indikator yg cakap overbought and oversold, agak tidak accurate. kdg2 dah lebih 90% oversold, tapi 3 hari lepas tu masih oversold. melekat kat bawah je graph dia. faham tak apa maksud saya?
    kalau equity,senang sebab exchange tu mmg monitor how many shares yg ada and how many being bought or sold.

    dengan ada nye IA, kita dapat melihat apa trader2 lain di dunia ni tgh buat dengan 8 major currencies and 28 major&cross pairs.
    because, bila depa jual satu currency, depa mesti tukar ke currency lain kan? kita nak tau apa currency yg depa tukar tuh. dari sini kita leh tengok volume distribution. so, bila berlakunye satu fundamental release yg negative kepada USD contoh nye, kita tgk ramai org jual USD. tapi dorg tukar ke currency apa plak? dari sini, kita leh tgk beberapa pair yg akan correlate atau mirror with each other sebab mereka jual USD and tukar kepada currency tersebut.

    ataupon,sentiment weak USD akan menyebabkan allance currency seperti JPY akan follow weak sebab japan tu antara business trade yg besar dengan amerika.

    volatility and liquidity:
    kita boleh tengok pair mana paling volatile comparatively among all pairs. yg mana actively bergerak dalam ranking 28 tum adalah yg paling volatile and paling liquid.

    i will give example in next post.

    Support and resistance
    dalam IA 28 atau 14 itu tersirat SnR yg berupa currency pair. yang berada di tengah2 adalah pivot pair. pair ni tak bergerak banyak.. support or resistance: pair ni dia duduk dekat dengan penghulu, tapi dia jarang jadik penghulu. untuk berlaku reversal, penghulu kena melepasi pair ni. dan kemudian "pivot", dan follow terus the opposite place. contoh GBPUSD AND GBPJPY dalam minggu ni. awal minggu, dia duduk di bhgian tgh segment atas. bila kita sort profit descending utk IA 28 BUY. maknanye dia tgh puptrend sebab kita buy dia positive.
    kemudian dia slowly pindah ke 1/3 ke atas, kemudian dia cross EURJPY, kemudian dia cross EURCHF, dan skrang dia berada di bawah sebagai penghulu bersama GCHF, GJ.

    tk faham/ tak pe, nnti kita buat case study.
    memang susah nak cerita dalam forum, sebab tu saya reluctant nak ajar sini.

    market bias
    simple, kalau IA 28 BUY ALL tu dah bg popit positive, tu makna nye bias bullish. ..
    kalau popit tu negative, bias bearish

    analysis
    [​IMG]

    above is the screen shot i edited and combine today with last 2 days position. ( i think we need a script to put together a static statistic from specific date to another date to compare each other)

    see the 23 sept column?
    observe the penghulu.. daripada bawah skali, naik ke atas.. itu adalah reversal.. bila kah confirm reversal?
    setakat ni, saya perasan, bila penghulu bergerak 1/3 ke arah opposite direction. dan yg tgh2 tu, dlm contoh atas. pair yg duduk kat position 13, 14, 15 tu bergerak dr tempat asal mereka.
    eurjpy bergerak keatas.audusd, audcad kebwh.

    pd hari ni,kita tgk gbp pair (base) ade 4 kat atas. 1 kat bwh (quote). jelas menunjukan gbp di jual besar besaran.

    execution and risk management
    EXECUTION

    kita nak OP pada hari isnin sebaik baik nye. dengan itu, pagi2 tu... kita pon bukak la IA 14 atau 28.
    kalau nak trade all 28, spread paid to broker lebih kurang 250-280 pips depending kat broker.
    kalau nak trade all 14 pair original T101, spread cuma 70-80pips shj. terpulang la ye. sesedap rasa.

    setting utk IA pada isnin tu..
    timer 1: bubuh date awal bulan, preferably the first monday of the month. kalau minggu tu first week, tukar ke last month punye early monday.
    timer 2: bubuh date last week.
    timer 3: bubuh date last day. kalau monday, bubuh friday pada 4 jam sebelom broker tutup. check GMT broker masing2 k.
    4: bubuh current date, time broker open..


    kita nak perhatikan kedudukan pairs and nak carik pernghulu, dan nak carik bias.

    1. tgk total popit di ke empat empat collumn. positive ke negative?
    2. tgk kedudukan penghulu yg dokkat column 1tu, kat column 2 dia kat mana,kat column 3 dia kat mana dan seterus nye.

    [​IMG]

    tgk ss kat atas... pengimbang/penimbang adalah EURCHF, penghulu adalah GBPJPY.

    daripada statistik hari ni,nampak gaya nye GBP weak, JPY strong..
    ramai yg let go GBP, pindah ke JPY.
    pengapit penghulu ni kira macam resistance. yg bukan dari family GBP. dalam IA28 ni, EURJPY...
    bila GBPJPY lompat EURJPY ni... major reversal tu.. ataupon, mereka akan bergerak seiring melepasi pair penimbang.

    pergerakan depa ni yang patut kita pantau selain dari jumlah profit dan jumlah pair yg sedang positive atau negative..
    hmm sehari dah dapat 3000 pips tuh...
    imagine kita reversekan yg negative correlated tuh.

    size does matter.. we want to make it small... but plenty

    untuk method ni, kita nak pastikan kita OP sedikit demi sedikit, better kalau bubuh layer by layer. utk lebih jelas mengenai layer ni.. seperti berikut.

    multi layer - pair yang sama - tapi timing lain. kalau ade 28 pair pon, kita tambah lagi 28 pair pada masa berlainan... itu adalah multilayer.

    multi post - single pair or multi pair - bukak post banyak2 pada MASA YANG SAMA.

    contoh 14 pair script run 3 kali pada masa yg hampir sama. jadilah 14 kali 3 = 32 post. jadi la "multipost-multi pair". yg ni saya x suggest buat k.. jangan buat!

    CURRENCY BLOCK TRADE



    [​IMG]

    nampak tak JPY pair berkumpul dia atas tempat negative?
    simulation is buy all. bermakna, masa JPY pair tu bersepah, adn bergerak keatas, masa tu kita SELL all YEN PAIR. (buy YEN ccy)
    lebih selamat bila tunggu semua pair yen tu cross the middle line.

    kalau pakai USD, 3 pair akan berada di bawah, lagi 4 kat atas.
    kalau eur, sama macam yen sebab dia semua kat BASE
    kalau GBP, EURGBP akan berada di ujung lain sorg2 sebab dia je GBP quote.

    this will change your trading style using IA.. tambah confirmation dengan meter.. walllaaaawey..

    simple.. nanti dekat user input, boleh tukar currency apa korang nak tukar kaler.. leh la trade currency base using IA.. tanpa chart..

    Paling simple, tukar kaler currency yg diminati, follow je pergerakan pair2 yg berkenaan dgn currency tu.
    Bila semua dah cross positive line, OP je le. Timing entry tu kena jaga je.
    Op masa session open paling best. Kalau the last pair dlm currency tu dah lebih 50 pips, toksah le OP lagi.

    Ade beberapa org sembang dgn saya kat YM and skype berjaya buat first time withdraw lps dua thn trading.
    My advise to those yg baru start, Don't just understand the method, dig deeper into the concept of basket trading.

    Ade jgk yg MC pakai method ni, MM x jaga.

    ni nak tunjuk cara nak baca IA utk trade currency.
    pagi ni kita tangok YEN.. saya marking YEN dengan kaler code. IA v1 pon bleh buat jika dah modified ikut instruction sebelom ni.
    IA v3 leh dapat dari saya, dah siap modified dengan auto timer.
    IA v5 utk oasis trader shj.. tu yg ade dot tu utk trade 14 pair fixed selected pair.

    perhatikan SS di bawah serta baca penerangan dia..
    [​IMG]

    kemudian, sejam berlalu, Yen dah menunjukan kekuatan.. tapi yen pair masih belum berkumpul..

    tengok kat meter oasis, pastikan currency lain punye kekuatan kurang dari yen. tadi JPY paling kuat walaupun neutral. 5++ score dia.

    selepas 2 jam lebih, yen pair berkumpul rapat2 di bahagian bawah, last to join was nzdjpy. bila nzd jpy jadi merah..

    kita OP sell all yen pair. bermakna kita BUY yen currency.

    [​IMG]

    lepas OP, dapat la close 200 pips..

    [​IMG]

    ni mmg tak tgk chart, sebab refer UWC platform as trigger signal, trading kat ikofx.
    kalau margin besar sedap le.. acct kecik2, buat le cara kecik2 kan..
    nak tengok chart pon tak pe, tak salah.. tak de pantang tak boleh tengok chat or indi lain.. saya jenguk major support and resistance. tempat2 tu adalah key for self fullfilling prophecy and can trigger market reversal.. hati hati le kalau tak nak tengok chart pon.. sebab big brothers pon monitor these key levels of psychological support and resistance.
     
  3. lukpayat

    lukpayat New Member

    sambungan

    MONEY MANAGEMENT AND RISK MANAGEMENT

    This is the most important subject for this method. as MM actually very much linked to the psychology and emotion of a trader.
    we can control our psychology by controlling our money management and risk reward ratio.

    money management tu yg buat kita panik. kalau macam babu takpe la. bayar spread pon dah 1500usd bila OP. ni takat 500usd float, dia bukak satu bom, amik 5 pip, clear float.

    we need to take responsibility of our own trade.
    no excuse, no complaint, no blame.
    its your money... its your finger that clicked the mouse.
    teruja nak untung cepat sangat. FYI, my ROI per month is only 50% sahaja. i do not risk my money.. 50% tu cukup dah nak cover expenses dengan selesa. depend la modal berapa.

    sebab tu org cakap, kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam jangan di duga..

    trading with over-margin usually a sheer LUCK. boleh jadik GAMBLE tu.. hati hati..

    trading is a business. take great care of your risk reward ration.
    the MAIN POINT OF BASKET SYSTEM IS TO GET MORE RETURN FROM A LITTLE MARGIN USED. instead of increasing the volume/lot, we increase the pip yields. so, it is a LOA risk system if you have the discipline.

    for any method we learn, regardless over Face to face, or over the web, or by the book..
    WAJIB -> demo dulu sampai lebam before jumping into live with excitemnt to get the same result as per shown in the screen shot.

    after a couple months demo, then test with NANO lot first. get consistent pips result then only you put more value on the pips.

    i traded NANO lot for a month, then another month micro lot, then now only MINI lot.
    boleh la OP dengan usd 1 per pip.


    kalau 500 pips floating tu sebenar nya biasa.. kalau modal 5000, baru 10% drawdown.. kalau OP 10 sen, 10 post pon, kena jadik 5000 pips tu utk jadi 500usd. damage control kena ada.. set Stop LOss kalau acct tak cukup besar utk float 5000 pips.

    biasanye, i would recomend 500pips utk SL bagi currency block trade. kalau OP 2 currency, contoh usd dan yen, kena bahagi lagi la maximum MM exposure tuh.

    jangan plak modal 1000usd - exposure max 5%. utk leverage 1:200,
    leh la OP total of 1 mini lot = usd 1 per pips kalau USD pairs.

    kalau macam ni, utk trade yen blok, 1.00 bahagi la 7. kalau nak trade both yen dgn USD at the same time , 1.00 tu bahagi la 13 (tolak USDJPY)..

    kalau dah ada "TAMAKTOLOGY"... sudah lah nak tolong.. rescue team takkan nak tolong everytime ada floating due to our mistake and stubborness to cutloss.

    let your profit run, cut your losses short. not the other way around.. dah tau naik salah bas... nak gi JB, dah nampak signboard tanjung malim.. takkan nak tunggu sampai kedah baru nak tukar bas? THE MARKET DOES NOT KNOW YOU.


    risk management

    untuk risk management, kita guna EA.
    JANGAN LETAK TP OR SL KAT SEMUA PAIR. kita nak treat this trade as one product and one trade. jangan pulak kita close yg untung and biar float yg belum untung. nak OP, op serentak, nak close , close semua serentak. script utk close all ade kt 1000 pips thread. post #1. kalau kita bubuh SL, TP, defeat the purpose of basket trade. sebab different pair ade different volatility and different liquidity. the most liquid will compensate the lag of those pair yg tak berapa liquid.. that what makes basket trading interesting. kita nak tgk "TOTAL PROFIT SAHAJA". do not look at the specific pair to close order
    untuk EA letak TP and SL dalam bentuk basket. jangan letak pada specific pair sahaja.

    selamat mencuba





    to be continued...

    attachment for statistical indicator. coded by bro Aiman. 3000pips.zip can be found below.. masih under construction. this is version 1. I released the Mq4 skali incase you need to edit as per your preference. credit to Aiman.
    ade di dalam package 1000pips ye.
    3000 pips IA statistical indicator *klik*

    this stats will replace the manually open IA 14 and 28 every monday.

    you may select imput for desired time and date. kena tau le broker tu GMT berapa.
    download history data in Mt4 - tools - history center. must download data for each 28 pairs available. by default, dia pakai M5, leh tukar. so dload data yg nak pakai je. kalau tak, berjanggut tunggu.


    this stats will only works for 28 pairs brokers like insta, fxsol, barco etc..

    see below:
    compare both picture:
    [​IMG]

    [​IMG]
    ok, camne nak tengok benda ni?
    ni seolah olah kita buat OP utk IA 28 pada 14hb 9, 23hb 9, dan 18hb 9 market close at 23.00 GMT 00 and also market open at GMT 0.00 monday.

    saya bagi sedikit info basic pasal benda ni.
    selain cantik, banyak info leh dapat kat sini. we are looking at overall market analysis.. SnR, Vector, Liquidity, momentum, supply and demand, volume, volatility, and market bias.
    pertama, cuba perhatikan 14 haribulan. total profit adalah negative. masa ni trend masih down. somewhere on 21 hb, market start to turn. perhatikan kedudukan GBPUSD dan juga GBPJPY pada setiap column.

    kedua, perhatikan column 18hb, yg paling kiri. profit paling tinggi as of today kalau kita buy all 28 pair, profit almost 1000pips nett. if today we open the statistic, and we check the trend masih strong buy, kalau kita buy pg tadi leh dapat lagi dalam 400 pips.

    bersambung
     
  4. pyon

    pyon New Member

    Saya pyon izin belajar dengan masta lukpayat disini:D :D :D
     
  5. dejus

    dejus New Member

    Congrats...

    :D hellow masta lukpayat :D ...selamat atas thread yg baru ini.
    =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>
    Belajar mode : ON
     
  6. hasibuanhadi

    hasibuanhadi New Member

    Last edited by a moderator: Dec 9, 2009
  7. DadaGogo

    DadaGogo New Member

    Actualy I want to visit oasiswealthbuilders dot com but it never online for last two weeks. I am not sure if I browse it from other connection, so can anybody here visit that official website? Maybe we can't download Mr Lukpayat' shared file because the server is still down.

    Just my opinion :p
     
    Last edited: Dec 9, 2009
  8. aboe-aboe

    aboe-aboe New Member

    Waduh untung ga ke tinggalan, heheheheehehe

    ijin belajar master
     
  9. lukpayat

    lukpayat New Member

    cuba di sini
     

    Attached Files:

  10. lukpayat

    lukpayat New Member

    IA yg di berikan ini adalah indicator. yang saya tunjuk dalam gamba di thread 1000 pips itu masih dalam pemerhatian..

    IA v1 ini mempunyai fungsi yang sama. cuma tak berapa cantik. mungkin master2 coder disini boleh optimise kan lagi.
     

Share This Page